Joko olet tutustunut fenkoliin? Se sopii etenkin kala- ja äyriäisruokiin, mutta myös keittoihin ja salaatteihin. Fenkolin esikäsittelyksi riittää huuhtominen, mutta toki salaattikäytössä kovimmat osat kannattaa jättää käyttämättä (vrt kiinankaali). Fenkoli on myös vanha lääkerohto: se lievittää nuhaa ja kramppeja ja edistää sekä ruokahalua että ruuansulatusta. Sitä on käytetty yhdessä kamomillan kanssa helpottamaan koliikin oireita. Kaikki osat fenkolista voidaan hyödyntää: siemenet, lehdet, varret ja mukula. .
Härkäpapu eli härkis kuulostaa ensin trendiruualta, mutta onkin oikeasti ikivanha, jo vuosituhansia käytetty proteiinipommi. Täällä Pohjolassakin sitä on viljelty jo 1200-luvulta lähtien, mutta peruna ehti tässä välissä syrjäyttää sen. Härkis sisältää runsaan määrän proteiinia, hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuitua ja kivennäinaineita – myös folaattia, jota suomalaiset saavat perinteisesti aika niukasti.
Viljeltävänäkin härkis on helppo; sillä ei ole kummoisiakaan vaatimuksia kasvupaikan suhteen, ja istutaa sen saa suoraan kasvupaikkaan ilman esikasvatustarpeita.
Keskivarhainen lajike. Istutetaan aurinkoiseen paikkaan melko tiiviiseen, ravinteikkaaseen ja humuspitoiseen maahan.
Härkäpapu muodostaa vihreitä papuja. Siitä käytetään ainoastaan siemenet, ei koko palkoa. Käytetään pääosin tuoreena. Pienet siemenet kerätään raakoina, ja niitä voi käyttää salaateissa raakoina. Härkäpapua käytetään myös kevyesti keitettyinä pataruoissa ja muhennoksissa.
Monikäyttöistä härkäpapua voidaan viljellä myös varjostavana tai viherlannoittavana kasvina, koska se sitoo typpeä.
Kasvata ihanan vihreitä herneenversoja omalla ikkunalla!
Herneenversojen siemenet voidaan kasvattaa joko babyleaf- tai microleafasteelle. Babyleafissa kerätään versot ja syödään nuoret lehdet. Microleafissa kerätään vastaitäneestä versosta sekä lehti että varsi.
Kylvä herneenversojen siemenet multaan ja peitä kevyesti. Pidä kylvös kosteana. Sato on kerättävissä viikossa babyleafina. Käytä raikkaat ja makeat versot leivällä, salaateissa tai keitoissa.
Uchiki Kuri on miellyttävästi makea ja pähkinäinen. Hedelmät kasvavat 1,5-kiloisiksi. Hokkaidokurpitsa on toiselta nimeltään japanilainen talvikurpitsa, eikä se kypsy valmiiksi kasvimaassa; hedelmät poimitaan myöhään, syys-lokakuussa, ja niiden annetaan kypsyä valmiiksi huoneenlämmössä. Se vie kahdesta neljään kuukautta. Tämä hedelmä on tutustumisen arvoinen!
Hokkaidokurpitsa, jossa on makea ja pähkinäinen maku. Sen hedelmät ovat oransseja ja painavat noin 1,5 kiloa. Kermankeltainen hedelmäliha on paksua, pehmeää ja hyvin makeaa. Hoikkaidokurpitsa on toiselta nimeltään japanilainen talvikurpitsa, ja sen hedelmät poimitaankin niin myöhään kuin mahdollista, vasta syys-lokakuussa. Sen jälkeen kurpitsa kypsytetään valmiiksi huoneenlämmössä (n. 2-4 kuukautta). Suositeltu säilytyslämpötila on 8-15 astetta, eli kylmiö tai jääkaappi on sen paras paikka. Hokkaidokurpitsa on parhaimmillaan piirakoissa, muissa leivonnaisissa, kreemeissä ja keitoissa.
Hokkaidokurpitsa kasvaa parhaiten hyvin lannoitetussa ja kuohkeassa mullassa hyvin lannoitetussa ja suojaisessa paikassa. Paras kasvatusalusta on Biolanin kasvusäkki. Kurpitsa tarvitsee runsaasti vettä, joten älä päästä sitä kuivahtamaan.
ESIKASVATUS: maalis-toukokuu. Siirrä taimet ulos tai kasvihuoneeseen, kun lämpötila on vähintään 25 astetta.
Erittäin vitamiini- ja mineraalipitoinen sekoitus ituja. Mukana mungopapua, alfalfaa, linssejä, sarviapilaa ja keltasinappia. Raikkaan ja mausteisen makuinen seos on terveellinen ja maukas lisä moniin ruokiin.
Sekoitus valmistuu kuudessa päivässä, ja se on helppo kasvattaa veden avulla. Multaa ei tarvita!
Jättikurpitsa (Cucurbita maxima) Rouge trés hâtif d´Etampes.
Tämän ranskalaisen hedelmät kasvavat jopa 5-kiloisiksi, joten siitä riittää niin piiraaseen, pikkelsiin kuin paistoksiinkin. Kaunis, lämpimän oranssi kurpitsa, jonka hedelmäliha on myös oranssi. Ulkonäkönsä puolesta käy myös koristeeksi!
Halloween-kurpitsa. Pitkissä varsissa kasvavat hedelmät saattavat painaa jopa 8 kg. Ne poimitaan vasta täysin kypsyneinä. Kurpitsa tarvitsee hyvin lämpimän kasvupaikan. Se viihtyy auringossa tai puolivarjossa ravinteikkaassa ja humuspitoisessa maassa. Kypsennä kurpitsa keittämällä tai paistamalla, täytä tai koverra koristeeksi. Se sopii erinomaisesti myös säilöntään.
ESIKASVATUS: maalis-huhtikuussa. Siirrä taimet lopullisesti ulos vasta, kun lämpötila on vähintään 22 astetta.