Salkoruusu on perinteinen seinustojen komea kasvi. Chater’s mix sisältää keltaisia, valkoisia, vaaleanpunaisia ja tummanpunaisia varsia. Kukat kasvavat tiheässä. Salkoruusu kasvaa jopa kaksimetriseksi, joten se tarvii hyvän tuennan (esim. seinää vasten).
Kaksivuotinen, komea kasvi. Sekoituksessa valkoisen, roosan, pinkin ja syvän punaisia sävyjä. Salkoruusu yhdistetään vanhoihin seinustoihin, ja seinän vieressä se parhaiten viihtyykin. Kyseessä on melkoinen hujoppi: hyvissä olosuhteissa salkoruusu hipoo miltei kahta metriä. Koko komeuteen kasvamiseen tarvitaan kuitenkin aikaa, ja salkoruusu kukkiikin kylvämisestä seuraavana kesänä.
Salottisipuli on serkkuaan keltasipulia hieman miedompi ja makeampi. Salottisipulia voi hyödyntää jo kasvukauden puolivälissä käyttämällä sitä kevätsipulina. Varastoidaan kuten muutkin sipulit kuivaamalla huolellisesti ennen varastoon viemistä.
Salvia on monivuotinen, kaunis, pensasmainen yrtti, joka kukkii sinisin kukkasin. Hopeanvihreät lehdet ovat tuuheita ja aromaattisia, ja niitä voi käyttää joko tuoreena tai kuivattuna. Salvia sopii mausteeksi lihalle, kanalle ja kalalle, sekä salaatteihin ja keittoihin. Nekin, jotka eivät yrttinä salviasta piittaa, kasvattavat sitä mielellään kukkana. Perhosten mielestä salvia on vastustamaton.
Ihastuttava, monivuotinen pieni sarviorvokki, jonka terälehdet ovat moniväriset. Sopii monenlaiseen istutukseen. Monivuotinen, kukkii kylvämisen jälkeisenä vuonna keväällä ja uudelleen syksyllä.
Kaunis lasiastia ja pussillinen luomusiemeniä idätykseen. Tällä setillä on helppo aloittaa idättäminen! Astian kansi on ruostumatonta terästä, joten se kestää käyttöä.
Laita astiaan noin ruokalusikallinen siemeniä ja lisää kädenlämpöistä vettä. Siementen määrän pitäisi olla noin kolmannes veden määrästä. Valuta vesi siiviläkannen läpi pois. Huuhtele siemenet 2-3 kertaa päivässä. Pidä astia pimeässä huoneenlämmössä kansiosa alaspäin noin 45 asteen kulmassa, jotta neste valuu pois. Astiakaapin lautasritilä on oikein mainio tähän tarkoitukseen! Siemensekoitus valmistuu iduiksi noin viidessä-kuudessa päivässä, ja valmistuttuaan se säilyy hyvänä jääkaapissa noin neljä päivää. Sillä välin olet jo laittanut tekeytymään seuraavan ituannoksen.
Idut ovat vitamiinipitoinen, raikas ja maukas lisä ruokaan. Niitä voi käyttää niin salaateissa kuin voileivän päällä, paistettuna pannulla tai kalan tai lihan kaverina.
Sikuri, punasikuri (Cichorium intybus) Rossa di Chioggia 3.
Tutustu pikantin makuiseen puna- eli salaattisikuriin!
Sikuri on vanha rohdoskasvi, joka sisältää vitamiineja ja hivenaineita. Sitä voi käyttää kaalin tapaan vaikkapa itämaisten kääryleiden valmistamiseen. Sikurin tiukkaa makua voi pehmittää paistamalla sen öljyssä tai hauduttamalla uunissa.
Yksivuotinen, romanttinen lajitelma eri sävyisiä unikkoja. Kuten nimikin sanoo: varsinainen enkelkuoro. Kerää vaikka kimpuksi heti, kun nuput ovat puhkeassa, tai ihastele kukkapenkissä. Sopii myös niittykukaksi. Unikko viihtyy auringossa ja ravinteikkaassa, huokoisessa maassa.
KYLVÖ: kylvetään suoraan maahan huhti-toukokuussa, kun lämpötila on vähintään +10 astetta.
Blauwschoker on ilo aisteille: se kukkii erittäin kauniin lilan eri sävyisin kukin, ja muodostaa lilat palot. Herneet ovat erittäin makeita ja myös kestäviä.
Suosittu, hyvin makea, runsassatoinen ja keskivarhainen lajike. Bördin herneet ovat suuria, ja säilyvät pitkään. Bördi kestää myös hyvin kuivuutta. Istuta se aurinkoiseen paikkaan kuohkeaan maahan, ja helteisenä kesänä muista pitää kastelusta huoli.
KYLVÖ: suoraan avomaalle touko-kesäkuussa, kun lämpötila on vähintään +10 astetta.