Parsaherne on vanha perinnekasvi, vaikka ei nykyään olekaan kovin yleinen kotipuutarhoissa. Kasvina se on vallan mainio: tummanpunaisena hehkuvien kukkiensa ansiosta se käy kukkapenkkiin tai seinustalle, ja maistuvien palkojensa vuoksi keittiöpuutarhaan. Sekä kukat että nuoret palot (3-5) cm ovat syötäviä. Palot voi esim. höyryttää tai paistaa voissa ja syödä kokonaisina. Kannattaa testata!
Miten olisi itse kasvatettu, maistuva parsakaali? Tuore parsakaali sisältää rautaa, A-,C- ja K-vitamiinia, folaattia, kaliumia, kalsiumia, fosforia ja kuitua sekä runsaasti proteniinia – se on siis todellista superfoodia! Parsakaalista on ruuanlaitossa moneksi – wokkaamisesta keittoihin ja gratiiniin.
Marathon on varma- ja runsassatoinen lajike. Se kehittää tiiviin ja pyöreän kerän, josta satoa voi kerätä monta kertaa, sillä sivuversot jatkavat kehittymistä, vaikka pääverso olisi jo kerätty. Parsakaali viihtyy aurinkoisessa paikassa, ja kasvaa parhaiten hieman savisessa, multaisessa ja kuohkeassa mullassa, mutta myös kevyemmissä maalajeissa.
Pauliina on kiireisen tai hajamielisen kukkien ystävän paras kaveri. Altakasteluruukussa on tilava vesisäiliö, joka pidentää kasteluväliä. Mittatikku näyttää kastelun tarpeen. Ei enää kuivahtaneita kukkia!
Valitse vaihtoehdoista
Tällä tuotteella on useampi muunnelma. Voit tehdä valinnat tuotteen sivulla.
Ihana peikonkakkara on helppo ja suosittu kesäkukka. Se sopii hienosti niin kukkamaahan kuin ruukkuistutuksiinkin. Monet tuntevat sen minimargareettana tai hiipivänä päivänkakkarana.
Krassi on perinteinen suomalaisten pihojen ja parvekkeiden köynnöskasvi. Pensasköynnöskrassia voi käyttää myös maanpeittokasvina, ja terassin tai verannan amppelikasvina se on todella näyttävä.
Krassi on perinteinen suomalaisten pihojen ja parvekkeiden köynnöskasvi. Pensasköynnöskrassia voi käyttää myös maanpeittokasvina, ja terassin tai verannan amppelikasvina se on todella näyttävä.
Yllätä perhe tavallista värikkäämmällä hernerokalla ensi syksynä! Borlotto Rosso on hauskan näköinen tarhapapu, jonka palot ja siemenet (=herneet) ovat punavalkoisia. Sen litteät palot kasvavat n. 11-12 cm mittaisiksi, ja ovat n. 1,5 cm paksuja. Palon sisällä on 5-6 papua. Papua ei pidä sekoittaa herneeseen – papuja ei saa koskaan syödä raakana! Pavut voidaan joko keittää tuoreena tai kerätä vasta, kun palko on lakastunut ja pavut kypsyneet ja kuivuneet. Papujen säilyvyyttä parannetaan kuivattamalla niitä sisätiloissa pari päivää ennen varastointia. Kuivattujen papujen käyttöönotto on tuttua: liotetaan ja keitetään. Pensaspapu viihtyy aurinkoisessa paikassa, kuohkeassa, multavassa ja kosteassa mullassa. Kastellaan usein kukinnan aikana.
KYLVÖ: touko-kesäkuu. Kylvetään suoraan kasvupaikalle, kun maan lämpötila on yli +15 astetta. Kylmässä maassa siemenet mätänevät, eivätkä lähde itämään. Liota siemeniä n. vuorokausi ennen istutusta, niin itäminen alkaa nopeasti. Jos haluat aikaistaa satokautta tai kevät on kovin kylmä, voit esikasvattaa tarhapapua myös sisällä. Papu on erittäin hallanarka, joten viileiksi öiksi se kannattaa peittää harsolla.
SATO: heinä-syyskuu.
Huom! Mitä ahkerammin keräät satoa, sitä enemmän papu tuottaa palkoja.
Pensaspapu, Phaseolus vulgaris nanus. Varhainen ja varma lajike, kauniit keltaiset pavut. Ohuet säikeettömät pavut kasvavat noin 12 cm:n mittaisiksi. Palot kypsyvät hitaasti, joten niitä voidaan kerätä myöhäiseen syksyyn. Suoran ja pensasmaisen kasvin pavut riippuvat ilmassa ja pysyvät siten puhtaina. Papuja ei saa koskaan syödä raakana. Voidaan pakastaa. Kylvö: touko-kesäkuussa suoraan kasvupaikalle. Kylvösyvyys 2-3 cm. Itää…
Perennatuki pitää pystyssä puutarhasi kaunistukset. Puolikaaren muotoinen perennatuki huolehtii puutarhasi siisteydestä, kun kasvit eivät pääse kaatuilemaan kulkuväylille.
Valitse vaihtoehdoista
Tällä tuotteella on useampi muunnelma. Voit tehdä valinnat tuotteen sivulla.
Jos tutumpi, kiharalehtinen persilja aiheuttaa kylmiä väreitä, kokeile sileälehtistä! Sileälehtinen persilja on kiharaista siskoaan aromikkaampi, mutta muilta ominaisuuksiltaan ihan samankaltainen: runsaasti A- ja C-vitamiineja, rautaa, kalsiumia, fosforia ja magnesiumia. Koska persilja on myös proteiinipitoinen, sen pitäisi olla jokaisen voimamiehen suosikkiruoka!
Gigante kasvaa nopeasti ja siitä tulee n. 50 cm korkea. Se tuottaa satoa nopeasti ja pitkään.
Satoa voi nauttia tuoreena, kuivattuna ja pakastettuna. Persilja on sinnikäs, ja sen saa useimmiten talvehtimaan ainakin yhden talven yli. Mahdollisuuksia monivuotisuuteen parantaa se, jos persiljan ei anneta kukkia, ja satoa kerätään mahdollisiman ahkerasti.