Ryhdy Kippari-Kalleksi tai Olgaksi! Pinaatti on kiitollinen kotipuutarhan hyötykasvi: se ei vaadi paljoa kasvualustaltaan, kestää kuivuutta ja aurinonpaistetta mutta myös varjoa, tuottaa satoa ensilumiin saakka ja on taas valmiina seuraavana keväänä.
Joko olet tutustunut pak-choihin eli pinaattikiinankaaliin? Se on maittava ja monipuolinen kasvi. Pak-choi viljellään vasta keskikesällä, ja se tuottaa satoa elokuusta aina pakkasiin saakka.
Piparminttu on monivuotinen, kaunis ja herkkätunteinen kasvi. Se leviää voimakkaasti juurirönsyistä, mutta rönsyt ovat herkkiä eivätkä pidä maan haraamisesta tai kaivamisesta. Jos piparmintun haluaa säilyttää monivuotisena, sille kannattaa varata puutarhasta ihan oma alue, jossa se saa levittäytyä rauhassa. Emokasvi kuolee useimmiten pois rönsyjen alkaessa tuottaa uutta satoa. Piparmintun lehdet tuoksuvat voimakkaasti, ja se kukkii kauniin kukkasin heinä-elokuussa. Kukat eivät tuota itäviä siemeniä. Istuta piparminttu aurinkoiseen paikkaan kosteaan ja humuspitoiseen multaan. Piparminttu on erinomainen tuoreyrtti, ja kuivattuna se sopii esim. teesekoituksiin.
ESIKASVATUS: maalis-huhtikuu. Siemeniä ei peitetä mullalla. Siirrä taimet ulos, kun lämpötila on vähintään +16 astetta.
Rakuuna, venäjänrakuuna (Artemisia dracunculus L.)
Monivuotinen, ranskanserkkuaan (ranskanrakuuna) miedompi yrtti. Venäjänrakuunalla on kapeat lehdet ja pienet kukat, ja se on kestävä ja helppo kasvatettava. Se viihtyy ravinteikkaassa ja humusrikkaassa maassa. Rakuunan versot ja lehdet käytetään tuoreina tai kuivattuina.
ESIKASVATUS: maalis-huhtikuussa. Paina siemenet kevyesti multaan, älä peittele voimakkaasti. Siirrä taimet karaisun kautta ulos, kun lämpötila on vähintään +16 astetta.
Rohtosamettikukkaa kutsutaan myös meksikonrakuunaksi. Se on erittäin hyväntuoksuinen, monivuotinen yrtti ja kesäkukka. Sweet mace tuoksuu anikselta, ja ruokaan sekoitettuna se tuo niihin hienoista lakritsin makua. Sahalaitaisia lehtiä voi käyttää marinaadeissa, kastikkeissa, kalan, kanan ja lampaan kanssa. Niitä käytetään myös jälkiruokiin.
Rohtosamettikukka viihtyy aurinkoisessa, puolivarjoisessa paikassa sekä ravinteisessa ja hyvin lannoitetussa maassa. Se talvehtii sisätiloissa, ja tekee hyvin hoidettuna lehtisatoa ympäri vuoden. Rohtosamettikukka ei saa jäätyä, eli se ei talvehdi ulkona.
ESIKASVATUS: helmi-huhtikuu. Siirrä taimet ulos , kun lämpötila on vähintään + 16 astetta. Voit kasvattaa rohtosamettikukan myös kasvihuoneessa.
Monivuotinen yrtti, jolla on intensiivinen tuoksu. Rosmariini ei kuitenkaan ole kovin talvenkestävä, joten se kannattaa istuttaa ruukkuun ja siirtää talvehtimaan sisätiloihin. Sen lisäksi, että rosmariini on maistuva ja tuoksuva yrtti, se kukkii kauniisti tuoksuvin, vaaleansinisin kukkasin. Yrtin voi käyttää joko tuoreena tai kuivattuna.
Yrttitarhan kestosuosikki. Ruohosipuli on monivuotinen kasvi, joka tekee juuripehkoonsa uuden kasvuston joka vuosi. Staro on hyvin aromaattinen, ja sen voi kasvattaa myös ikkunalaudalla. Tuolloin se tekee satoa koko vuoden.
Saksankirveli on hieno yrtti, jolla on monta käyttömahdollisuutta. Jos et vielä ole tutustunut, suosittelen kokeilemaan! Se on monivuotinen, voimakkaasti kasvava anikselta tuoksuva mausteyrtti. Siitä voidaan hyvödyntää sekä kukat että siemenet. Saksankirveli toimii pihapoliisina, sillä se torjuu päättäväisesti ja tehokkaasti vuohenputkea. Se ei valtaa koko pihaasi, sillä se ei lisäänny juurakosta, vaan ainoastaan siemenistä.
Salaattikleitonia on mielenkiintoinen tuttavuus! Sen pikantti maku sopii erinomaisesti salaatteihin, ja nopeana kasvajana se tuottaa runsaasti satoa. Mainio myös esim. leivän päällä.
Tämä sekoitus on ilo silmälle ja suulle! Yksivuotiseen seokseen on koottu kukkia, jotka kelpaavat syötäväksi. Niistä voi jäädyttää näyttäviä jääpaloja, koristella niillä kakkuja tai jälkiruokia tai somistaa juomaveden laittamalla kukkasia kellumaan sen pinnalle. Myös kesäboolille!
Salvia on monivuotinen, kaunis, pensasmainen yrtti, joka kukkii sinisin kukkasin. Hopeanvihreät lehdet ovat tuuheita ja aromaattisia, ja niitä voi käyttää joko tuoreena tai kuivattuna. Salvia sopii mausteeksi lihalle, kanalle ja kalalle, sekä salaatteihin ja keittoihin. Nekin, jotka eivät yrttinä salviasta piittaa, kasvattavat sitä mielellään kukkana. Perhosten mielestä salvia on vastustamaton.
Kaunis lasiastia ja pussillinen luomusiemeniä idätykseen. Tällä setillä on helppo aloittaa idättäminen! Astian kansi on ruostumatonta terästä, joten se kestää käyttöä.
Laita astiaan noin ruokalusikallinen siemeniä ja lisää kädenlämpöistä vettä. Siementen määrän pitäisi olla noin kolmannes veden määrästä. Valuta vesi siiviläkannen läpi pois. Huuhtele siemenet 2-3 kertaa päivässä. Pidä astia pimeässä huoneenlämmössä kansiosa alaspäin noin 45 asteen kulmassa, jotta neste valuu pois. Astiakaapin lautasritilä on oikein mainio tähän tarkoitukseen! Siemensekoitus valmistuu iduiksi noin viidessä-kuudessa päivässä, ja valmistuttuaan se säilyy hyvänä jääkaapissa noin neljä päivää. Sillä välin olet jo laittanut tekeytymään seuraavan ituannoksen.
Idut ovat vitamiinipitoinen, raikas ja maukas lisä ruokaan. Niitä voi käyttää niin salaateissa kuin voileivän päällä, paistettuna pannulla tai kalan tai lihan kaverina.