Yksivuotinen, monikäyttöinen ja kauniisti kukkiva yrttikasvi. Sekä lehdet että siniset kukat ovat syötäviä, maistuvat miedosti kurkulta. Lehdet ovat parhaimman makuisia nuorina ja sopivat hyvin salaatin joukkoon. Kukkia käytetään koristeena salaattikulhossa, voileivän päällä tai juomissa. Kasvi on siementävä ja leviää puutarhassa, ja vetää puoleensa perhosia ja pörriäisiä.
Perinteinen, ihanasti tuoksuva monivuotinen perenna. Kukkii kylvämistä seuraavana vuonna. Moni tuntee laventelin tuoksuyrttinä, mutta se on myös syötävä kasvi; sen kukkia voi käyttää mm. jauheliha- ja pataruokien mausteena. Tavallisin tapa käyttää laventelia on kuivata kukat ja tehdä laventelista tuoksupusseja vaatehuoneeseen. Koit inhoavat laventelin tuoksua, joten se toimii luonnollisena kodin tuholaiskarkottimena.
Monivuotinen, tunnetaan myös nimellä liperi. Lipstikka on monikäyttöinen yrtti, joka on myös kaunis katsella. Sen varret ovat pitkät ja keltaiset kukat kukkivat loppukesästä. Lipstikkaa voi sanoa täydelliseksi keittoyrtiksi; sen maku on sekoitus ruohosipulia, selleriä ja juuripersiljaa. Sekä lehdet, varret että siemenet ovat käytettävissä ruuanlaittoon. Kuivattuna ja jauhettuna sopii hyvin mm. yrttisuolan mausteeksi. Ja on lipstikassa myös yksi erikoinen piirre: kissat inhoavat sen hajua!
Mehiläisiä houkutteleva seos monivuotisia mausteyrttejä.
Seoksen mausteyteistä saa tuoksuvan, kauniin ja hyödyllisen mausteyrttipenkin. Yrttien kukat ovat arvokasta ravintoa monille hyönteisille, mm. mehiläisille ja perhosille. Sekoituksessa on mm. iisoppia, piparminttua, timjamia, laventelia, oreganoa, talvikynteliä ja kiinansipulia. Yrttisekoitus viihtyy aurinkoisessa, huokoisessa ja humusrikkaassa maaperässä. Seoksen voi joko esikasvattaa ensin sisällä tai kylvää suoraan avomaahan.
ESIKASVATUS: maalis-huhtikuussa. Siirrä taimet yksittäisruukuissa ulos toukokuussa, kun lämpötila on vähintään +15 astetta.
Seos kukkii ja tuottaa maustesatoa toukokuun lopusta jopa marraskuuhun saakka.
Kissan- eli mirrinminttu (Nepeta faassenii), Catjoy.
Tämä on puutarhan monivuotinen kaunokainen. Mirrinminttu on oikein hoidettuna monivuotinen ja talvenkestävä. Helppohoitoinen; se viihtyy aurinkoisessa ja kuivassa paikassa, ravinneköyhässä mullassa. Kylvöä seuraavina vuosina leikataan lyhyeksi keväällä kasvukauden alussa. Kauden aikana saattaa kukkia uudelleen, jos se leikataan kukinnon jälkeen. Jätä syksyn viimeiset kukinnot varsiin. Kukinto on useimmiten sininen, harvakseltaan on löydetty myös valkoisia mirrinminttuja. Korkeus n. 30 cm.
Mirrinminttu on perhosten ja kimalaisten suosiossa. Se tukahduttaa rikkaruohot tehokkaasti pensasmaisella, matalahkolla kasvustollaan. Kasvi tuoksuu voimakkaasti, ja se on lievästi myrkyllinen. Oikein käsiteltynä vaaraton. Mirrinmintun voi jakaa keväällä tai syksyllä, keväällä sitä voi kasvattaa myös pistokkaista.
ESIKASVATUS: helmi-huhtikuu. Siirrä taimet pihalle, kun lämpötila on vähintään +15 astetta.
Tiesitkö, että okra on muutakin kuin väri? Hyötykasvi okra on monikäyttöinen, magnesiumpitoinen palkokasvi, joka on Suomessa melko uusi tuttavuus. Kokeile ihmeessä!
Monivuotinen, hyvin talven kestävä yrtti. Oregano viihtyy aurinkoisessa ja humuspitoisessa mullassa, ja sitä voidaan kasvattaa maassa, ruukussa tai parvekelaatikossa. Käytetään tuoreena, kuivattuna ja pakastettuna. Oreganolla on pitkä satokausi, ja sen versoja ja lehtiä voidaan kerätä läpi kauden.
Oregano eli mäkimeirami (Origanum vulgare), ekologisesti viljelty
Pizzan luottokumppani! Oregano on mäkimeiramin yksi alalajeista. Se on monivuotinen ja hyvin Suomen oloissa kestävä yrtti, jota voi käyttää monenlaisten ruokien maustamiseen. Sen varsi lakastuu syksyllä, mutta keväällä se herää nopeasti henkiin. Taimet leikataan keväällä 5-6 cm:n mittaisiksi tyngiksi, jolloin kasvu lähtee nopeasti käyntiin.
Ensimmäiset oreganot esikasvatetaan sisällä. Siemeniä ei peitetä mullalla, ja kylvös tulee kastella tasaisesti vähällä vedellä, jotta se pysyy koko ajan kosteana (mutta ei märkänä!). Oregano viihtyy hyvin myös ruukussa tai parvekelaatikossa, joten voit kasvattaa yrttitarhaa myös parvekkeella tai vaikka keittiön ikkunalla. Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen ja mullan humuspitoista. Satoa voi kerätä koko kasvukauden ajan.
ESIKASVATUS: maaliskuu. Siirrä taimet ulos, kun hallanvaara on ohi.
Jos tutumpi, kiharalehtinen persilja aiheuttaa kylmiä väreitä, kokeile sileälehtistä! Sileälehtinen persilja on kiharaista siskoaan aromikkaampi, mutta muilta ominaisuuksiltaan ihan samankaltainen: runsaasti A- ja C-vitamiineja, rautaa, kalsiumia, fosforia ja magnesiumia. Koska persilja on myös proteiinipitoinen, sen pitäisi olla jokaisen voimamiehen suosikkiruoka!
Gigante kasvaa nopeasti ja siitä tulee n. 50 cm korkea. Se tuottaa satoa nopeasti ja pitkään.
Satoa voi nauttia tuoreena, kuivattuna ja pakastettuna. Persilja on sinnikäs, ja sen saa useimmiten talvehtimaan ainakin yhden talven yli. Mahdollisuuksia monivuotisuuteen parantaa se, jos persiljan ei anneta kukkia, ja satoa kerätään mahdollisiman ahkerasti.
Persiljaa joko inhotaan tai rakastetaan, harvaa se jättää kylmäksi. Terveysominaisuuksien vuoksi sitä pitäisi kaikkien rakastaa, sillä se sisältää runsaasti A- ja C-vitamiineja. rautaa, kalsiumia, fosforia ja magnesiumia. Kuivattuna persiljassa on 45% proteiinia ja loput pääosin hiilihydraattia. Anna siis persiljalle mahdollisuus, niin se pitää huolen hyvinvoinnistasi!
Persilja on superfoodia parhaimmillaan. Siitä saa c-vitamiinia, folaattia, karoteenia, A-vitamiinia ja rautaa. 45 % persiljasta on valkuaista, loput pääoasiassa hiilihydraatteja. Persiljaa on käytetty myös rohtokasvina: sen sanotaan auttavat reuman hoitoon sekä virtsa- ja kuukautisvaikeuksiin. Voiteena sitä käytetään mustelmien ja turvotusten hoitoon. Persilja on helppo ja kiitollinen kasvatettava. Jos haluat varmistaa seuraavan kevään aikaisen sadon, kylvä persiljaa myöhään kesällä.