Latva-artisokka
4,20 € sis. alvLatva-artisokka (Cynara scolymus) Gros Vert de Laon.
Latva-artisokka on herkkullinen ja koristeellinen vihannes Välimeren alueelta. Sillä on kauniit siniset, ohdaketta muistuttavat kukat ja hopeiset lehdet, ja se sopii hyvin myös leikkokukaksi. Kehtosuomut ja kukkapohjukset ovat syötäviä, ja ne kerätään kun suomujen kärjet alkavat aueta ulospäin. Latva-artisokka on hallanarka kasvi, ja se vaatii runsaasti lämpöä ja lannoitusta. Jotta sen saa kehittymään ajoissa, kasvi vaatii pitkän esikasvatuksen sisätiloissa. Huolellisella hoidolla latva-artisokan saa hyvin kasvamaan kotipuutarhassa. Se on periaatteessa monivuotinen perenna, mutta se ei talvehdi Suomen oloissa. Jos artisokan haluaa siirtää esim. kellariin talvehtimaan, sen ylöskaivamisessa pitää olla erityisen varovainen, sillä juuret ovat hyvin hennot.
ESIKASVATUS: Helmi-maaliskuussa. Liota latva-artisokan siemeniä yön yli vedessä ennen istutusta, jotta isot ja kovakuoriset siemenet pehmenevät sopivasti. Valitse kuohkea istutusmulta, istuta siemenet 1-2 cm:n syvyyteen ja kastele itämisalusta hyvin. Idätä siemenet lämpimässä (esim. patterin lähellä tai lattialämmön päällä). Pidä kylvös kosteana ja kun itäminen on alkanut, siirrä kylvös viileämpään paikkaan runsaaseen valoon. Kun tulee aika koulia taimet, kastele ne edellisenä päivänä. Latva-artisokan juuristo on hyvin hentoinen, joten kouli ne hellävaraisesti. Istuta taimet hiukan syvemmälle kuin istutussyvyys ja kastele hyvin. Lannoita vasta, kun ne ovat kunnolla juurtuneet. Aloita karaisu ulos kesäkuussa, ja siirrä ne pysyvästi ulos vasta, kun yötkin ovat varmasti lämpimiä (lämpötila vähintään +18 astetta). Muista kastella ja lannoittaa koko kasvukausi. Kirvat pitävät latva-artisokasta, joten tarkkaile kasvustoa ja tarpeen tullen myrkytä kirvat esim. Neudorffin torjunta-aineella.
SATO: elo-syyskuu.