Joko tunnet spagettikurpitsan? Jos et, kannattaa tutustua! Kurpitsan nimi tulee siitä, että sen sisälmys on todellakin kuin spagettia – ja sitä voi käyttää, kuten spagettia. Spagettikurpitsan sisältö on kevyempi vaihtoehto perinteiselle pastalle, ja sen kanssa maistuu monenlainen kastike.
Pidätkö hapankaalista? Valkokaali Fildekraut on perinteinen saksalainen suippokaali, josta valmistetaan hapankaalia. Se käy toki muuhunkin – höyryttämiseen, paistamiseen, salaattiin jne. Fildekraut ei kestä varastointia raakana, joten valmiit kaalit kannattaa valmistaa tai säilöä jossain muodossa.
Talviporkkana Lange rote stumpfe ohne Hertz 2 on runsassatoinen talviporkkana. Erittäin maukas ja vitamiinipitoinen ja hyvä varastoitava. Satoa voidaan kerätä vielä myöhään syksyllä.
Tarhapapu on mielenkiintoinen tuttavuus. Sen palot kasvavat jopa 30 cm pitkiksi, ja se tuottaa hyvissä olosuhteissa runsaasti mehevää satoa. Muistathan, että papuja ei saa syödä raakana!
Fandango on paitsi vilkas paritanssi myös komea tomaatti. Fandangon tuottamat hedelmät ovat 150-grammaisia, ja hyvin tasakokoisia. Parhaiten se, kuten muutkin isot tomaatit, viihtyy kasvihuoneessa tai kasvusäkissä. Koska se kasvaa jopa kaksimetriseksi, kannattaa varautua kestävällä tuella!
Tuoreita tomaatteja myös talvella? Talvitomaatti Ponderosa voidaan säilöä ripustamalla erilleen kuivaan, tuuletettuun huoneeseen. Ponserosalla on paksu kuori ja kiinteä hedelmäliha, ja se on äärimmäisen kestävä. Kasvihuone tai lasitettu terassi/parveke on tomaatille suotuisin kasvupaikka, mutta jotkut onnistuvat myös suojaisella avomaalla.
Tuoksuampiaisyrtti on todella vanha rohtokasvi, joka on kuitenkin Suomessa melko uusi tulokas. Se on helppohoitoinen ja toimii hyvin esim. niittykukkana. Kuten nimikin kertoo, sen ihana tuoksu houkuttelee pölyttäjiä.
Tuoksuampiaisyrttiä voidaan käyttää myös keittiössä; sen kukat sopivat somistamaan salaatteja ja jääpaloja, sitä voi käyttää kalan ja leipien mausteena sekä teessä ja juomasekoituksissa. Sen maku muistuttaa sitruunamelissaa.
Copenhagen Market 2 on hyvinvarhainen kaalilajike, ja kylvämällä sen kahdessa erässä saat satoa pitkin kesää – aina pitkälle syksyyn. Kaali on terveellistä ja vähänkalorista, ja Copenhagenin maku on erityisen mieto ja hieno. Se on ihanteellinen niin höyrytetyksi, salaatteihin kuin keittoihinkin.
Valkokaali Bruswick on ihanteellinen hapankaalin valmistukseen tai tarjoiltavaksi höyrytettynä, salaateissa tai keitoissa. Sen maku on miellyttävän mieto.
Mehukkaita vesimeloneja omasta kasvihuoneesta? Kyllä vaan. Vesimeloni Sugar Baby on makea ja mehukas vesimeloni, joka kasvaa noin 2-3 -kiloiseksi. Sadon saaminen vaatii jonkin verran hommia, mutta on se sen arvoista!
Villirucola on mausteisen makuinen yrtti. Se on kotoisin Italiasta. Villirucolalla on sahalaitaiset, erikoisen malliset lehdet. Se sopii hienosti miedompien salaattien kanssa.
Vienankaali on mitä mainion vihannes/yrtti! Vienankaalin kauppanimi on mache. Sitä voidaan kasvattaa ympäri vuoden, ja se sisältää kolme kertaa enemmän C-vitamiinia kuin tavallinen lehtisalaatti. Lisäksi siinä on paljon mm. betakaroteenia, foolihappoa, omega 3-rasvahappoja ja B-ryhmän vitamiineja. Todellinen terveyspaukku! Vienankaalta voidaan käyttää tavallisena salaattina tai esim. höyrytettynä.