Mieto, sitruunanmakuinen, kellonmuotoinen chili. Satoisa. Viihtyy lämpimässä ja aurinkoisessa tuulelta suojassa huokoisessa ja ravintorikkaassa maaperässä. Kasvi vaatii kosteutta, mutta ei siedä seisovaa vettä. Koska chili ei pidä tuulesta, paras kasvupaikka sille on kasvihuone. Myös erittäin suojaisa seinusta tai aurinkoinen veranta käyvät. Piispanhatun voi myös kuivata ja jauhaa chilijauheeksi.
ESIKASVATUS: helmi-maaliskuussa. Siemenet painetaan kevyesti maahan, ei saa peittää mullalla. Siirrä taimet kasvupaikkaan, kun lämpötila on vähintään +22 astetta.
Chilipaprika Aurora on sekä värien, tuoksun että maun ilotulitusta! Matala ja kompakti chili tuottaa pieniä hedelmiä, joiden väri muuttuu violetista valkoiseksi, keltaisesta oranssiin ja lopulta punaiseksi. Kasvissa on raikas sitruunan tuoksu.
Aurora luokitellaan tuliseksi chiliksi (8/9). Se sopii käytettäväksi raakana, mutta myös säilöttynä.
Chili Ciliegia piccante on pieni ja pyöreä, ja se sekoittuukin helposti amppelitomaattiin. Ciliegia piccante on mieto chili, joka voit käyttää niin tuoreena kuin säilöttynäkin.
Chili Padron on tunnettu espanjalaisista tapaksista. Sitä käytetään niissä nuorena ja mietona: chili grillataan ja päälle ripotellaan suolaa. Se tunnetaan nimellä Pimiento de Padron. Padronista tekee erikoisen se, että sen tulisuus vaihtelee miedosta erittäin tuliseen: 5% Padroineista on erittäin tulisia, loput mietoja. Padronin nauttiminen onkin espanjalaista rulettia, jossa on syytä pitää maitoa tai vaaleaa leipää lähettyvillä.
Chili Scotch Bonnet Jamaican Red on yksi maailman tulisimmista chileistä. Se on kiitollinen ja satoisa kasvatettava, kunhan pitää huolta riittävästä kosteudesta. Kokeile ihmeessä – mutta muista, että hedelmiä ei saa käsitellä paljain käsin. Chili on erittäin tulinen (10+), joten sen aromien joutumista esim. silmiin tulee ehdottomasti välttää.
Serrano on jopa jalapenoa tulisempi chili. Sen kauniit suipot hedelmät sisältävät todella paljon siemeniä, joten kun olet kerran saanut sadon onnistumaan, saat kasvatettua ison sadon omista siemenistä! Kuten kaikki chilit, Serrano tarvitsee tasaisen kosteuden, lämpöä, paljon valoa ja tasaisen lannoituksen.
Kirveli on yksivuotinen ja runsassatoinen yrtti. Sen maku on makeahko, mausteinen ja muistuttaa jonkin verran anista niin maultaan kuin tuoksultaankin. Hennot lehdet kerätään ennen kukintaa ja ne voidaan hienontaa ja pakastaa talvea varten. Kirveli on erinomainen mauste keittoihin , kastikkeisiin, salaatteihin ja munakkaisiin. Sitä voidaan käyttää myös teeseoksessa. Kirveli viihtyy parhaiten auringossa tai puolivarjossa kosteassa ja humuspitoisessa mullassa.
KYLVÖ: kylvetään avomaalle maalis-toukokuussa, kun lämpötila on vähintään +10 astetta.
Yksivuotinen, monikäyttöinen ja kauniisti kukkiva yrttikasvi. Sekä lehdet että siniset kukat ovat syötäviä, maistuvat miedosti kurkulta. Lehdet ovat parhaimman makuisia nuorina ja sopivat hyvin salaatin joukkoon. Kukkia käytetään koristeena salaattikulhossa, voileivän päällä tai juomissa. Kasvi on siementävä ja leviää puutarhassa, ja vetää puoleensa perhosia ja pörriäisiä.
Monivuotinen, hyvin talven kestävä yrtti. Oregano viihtyy aurinkoisessa ja humuspitoisessa mullassa, ja sitä voidaan kasvattaa maassa, ruukussa tai parvekelaatikossa. Käytetään tuoreena, kuivattuna ja pakastettuna. Oreganolla on pitkä satokausi, ja sen versoja ja lehtiä voidaan kerätä läpi kauden.
Joko olet tutustunut pak-choihin eli pinaattikiinankaaliin? Se on maittava ja monipuolinen kasvi. Pak-choi viljellään vasta keskikesällä, ja se tuottaa satoa elokuusta aina pakkasiin saakka.
Monivuotinen salaattiyrtti, joka melkoinen vitamiinipommi: se sisältää rautaa, kalsiumia, magnesiumia, jodia, foolihappoa sekä A-, B- ja C-vitamiinia. Vesikrassi on kostean paikan kasvi, jota voi kasvattaa vaikkapa parvekelaatikossa.