Härkäpapu eli härkis kuulostaa ensin trendiruualta, mutta onkin oikeasti ikivanha, jo vuosituhansia käytetty proteiinipommi. Täällä Pohjolassakin sitä on viljelty jo 1200-luvulta lähtien, mutta peruna ehti tässä välissä syrjäyttää sen. Härkis sisältää runsaan määrän proteiinia, hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuitua ja kivennäinaineita – myös folaattia, jota suomalaiset saavat perinteisesti aika niukasti.
Viljeltävänäkin härkis on helppo; sillä ei ole kummoisiakaan vaatimuksia kasvupaikan suhteen, ja istutaa sen saa suoraan kasvupaikkaan ilman esikasvatustarpeita.
Kaurajuuri on ehdottomasti tutustumisen arvoinen, erittäin vanha ja perinteinen viljelykasvi. Se on miedosti parsan ja osterin makuinen, ja kasvaa useimmiten yksivuotisena.
Mitäs jos tutustuisit nauriiseen, yhteen Suomen vanhimmista viljelykasveista? Vielä parisataa vuotta sitten se oli myös tärkein (kunnes tuli peruna ja syrjäytti). Nauris on kiitollinen ja vaatimaton viljeltävä; se voidaan kylvää jo alkukeväästä, koska se kestää hyvin kylmyyttä.
Parsaherne on vanha perinnekasvi, vaikka ei nykyään olekaan kovin yleinen kotipuutarhoissa. Kasvina se on vallan mainio: tummanpunaisena hehkuvien kukkiensa ansiosta se käy kukkapenkkiin tai seinustalle, ja maistuvien palkojensa vuoksi keittiöpuutarhaan. Sekä kukat että nuoret palot (3-5) cm ovat syötäviä. Palot voi esim. höyryttää tai paistaa voissa ja syödä kokonaisina. Kannattaa testata!
Salkoruusu on perinteinen seinustojen komea kasvi. Chater’s mix sisältää keltaisia, valkoisia, vaaleanpunaisia ja tummanpunaisia varsia. Kukat kasvavat tiheässä. Salkoruusu kasvaa jopa kaksimetriseksi, joten se tarvii hyvän tuennan (esim. seinää vasten).
Kaksivuotinen, komea kasvi. Sekoituksessa valkoisen, roosan, pinkin ja syvän punaisia sävyjä. Salkoruusu yhdistetään vanhoihin seinustoihin, ja seinän vieressä se parhaiten viihtyykin. Kyseessä on melkoinen hujoppi: hyvissä olosuhteissa salkoruusu hipoo miltei kahta metriä. Koko komeuteen kasvamiseen tarvitaan kuitenkin aikaa, ja salkoruusu kukkiikin kylvämisestä seuraavana kesänä.