Tomaattisato omalta parvekkeelta! Maskotka on suosittu ja satoisa lajike tomaattien parvekekasvatukseen. Makea Maskotka on aikainen ja satoisa lajike, jonka antimista pääset nauttimaan elokuusta syyskuun loppuun.
Tumbling Tom Red – makea ja satoisa punainen amppelitomaatti. Amppelitomaatit ovat kasvattaneet suosiotaan vuosi vuodelta, eikä ihme! Sadon lisäksi ne antavat silmäniloa ja tuovat parvekkeelle tai lasitetulle terassille ripauksen kaukomaiden tunnelmaa.
Tumbling Tom Red on maultaan makea ja herkullinen, ja se tuottaa satoa läpi koko kesän. Mikä onkaan ihanampaa kuin kesäaamuna poimia tomaatit aamupalapöytään omalta parvekkeelta!
Chilipaprika Aurora on sekä värien, tuoksun että maun ilotulitusta! Matala ja kompakti chili tuottaa pieniä hedelmiä, joiden väri muuttuu violetista valkoiseksi, keltaisesta oranssiin ja lopulta punaiseksi. Kasvissa on raikas sitruunan tuoksu.
Aurora luokitellaan tuliseksi chiliksi (8/9). Se sopii käytettäväksi raakana, mutta myös säilöttynä.
Chili Ciliegia piccante on pieni ja pyöreä, ja se sekoittuukin helposti amppelitomaattiin. Ciliegia piccante on mieto chili, joka voit käyttää niin tuoreena kuin säilöttynäkin.
Chili Scotch Bonnet Jamaican Red on yksi maailman tulisimmista chileistä. Se on kiitollinen ja satoisa kasvatettava, kunhan pitää huolta riittävästä kosteudesta. Kokeile ihmeessä – mutta muista, että hedelmiä ei saa käsitellä paljain käsin. Chili on erittäin tulinen (10+), joten sen aromien joutumista esim. silmiin tulee ehdottomasti välttää.
Habanero Lemon on raikkaasti sitruunalta tuoksuva, tulinen chili. Sen hedelmät ovat kauniit, lämpimän keltaiset. Sitä käytetään tuoreena salsoissa ja salaateissa. Paitsi maukas, tämä chili on myös kaunis katsella!
Chilipaprika Jamaican Bell on mieto ja erittäin maukas chilipaprika. Sen hedelmät ovat kauniita, kellon muotoisia. Jamaican Bell sopii hienosti ruuanlaittoon tuoreena.
Serrano on jopa jalapenoa tulisempi chili. Sen kauniit suipot hedelmät sisältävät todella paljon siemeniä, joten kun olet kerran saanut sadon onnistumaan, saat kasvatettua ison sadon omista siemenistä! Kuten kaikki chilit, Serrano tarvitsee tasaisen kosteuden, lämpöä, paljon valoa ja tasaisen lannoituksen.
Härkäpapu eli härkis kuulostaa ensin trendiruualta, mutta onkin oikeasti ikivanha, jo vuosituhansia käytetty proteiinipommi. Täällä Pohjolassakin sitä on viljelty jo 1200-luvulta lähtien, mutta peruna ehti tässä välissä syrjäyttää sen. Härkis sisältää runsaan määrän proteiinia, hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja, kuitua ja kivennäinaineita – myös folaattia, jota suomalaiset saavat perinteisesti aika niukasti.
Viljeltävänäkin härkis on helppo; sillä ei ole kummoisiakaan vaatimuksia kasvupaikan suhteen, ja istutaa sen saa suoraan kasvupaikkaan ilman esikasvatustarpeita.
Keskivarhainen lajike. Istutetaan aurinkoiseen paikkaan melko tiiviiseen, ravinteikkaaseen ja humuspitoiseen maahan.
Härkäpapu muodostaa vihreitä papuja. Siitä käytetään ainoastaan siemenet, ei koko palkoa. Käytetään pääosin tuoreena. Pienet siemenet kerätään raakoina, ja niitä voi käyttää salaateissa raakoina. Härkäpapua käytetään myös kevyesti keitettyinä pataruoissa ja muhennoksissa.
Monikäyttöistä härkäpapua voidaan viljellä myös varjostavana tai viherlannoittavana kasvina, koska se sitoo typpeä.