Mieto ja makea, aromikas chilipaprika. Koska kasvi vaatii paljon lämpöä, sitä viljellään kasvihuoneessa. Vaatii lämpimän, kostean, kuohkean ja humuspitoisen mullan. Hedelmät muuttuvat kypsyessään kirkkaanpunaisiksi.
ESIKASVATUS: helmi-huhtikuussa. Siirrä taimet kasvihuoneeseen, kun lämpötila siellä on vähintään +22 astetta.
Chili Padron on tunnettu espanjalaisista tapaksista. Sitä käytetään niissä nuorena ja mietona: chili grillataan ja päälle ripotellaan suolaa. Se tunnetaan nimellä Pimiento de Padron. Padronista tekee erikoisen se, että sen tulisuus vaihtelee miedosta erittäin tuliseen: 5% Padroineista on erittäin tulisia, loput mietoja. Padronin nauttiminen onkin espanjalaista rulettia, jossa on syytä pitää maitoa tai vaaleaa leipää lähettyvillä.
Chili Scotch Bonnet Jamaican Red on yksi maailman tulisimmista chileistä. Se on kiitollinen ja satoisa kasvatettava, kunhan pitää huolta riittävästä kosteudesta. Kokeile ihmeessä – mutta muista, että hedelmiä ei saa käsitellä paljain käsin. Chili on erittäin tulinen (10+), joten sen aromien joutumista esim. silmiin tulee ehdottomasti välttää.
Habanero Lemon on raikkaasti sitruunalta tuoksuva, tulinen chili. Sen hedelmät ovat kauniit, lämpimän keltaiset. Sitä käytetään tuoreena salsoissa ja salaateissa. Paitsi maukas, tämä chili on myös kaunis katsella!
Chilipaprika Hungarian Yellow Wax Hot on sopivalla tavalla makea ja tulinen. Sen aromikas maku sopii tottuneemmalla leivän päälle sellaisenaan tai esim. pataruokiin.
Chilipaprika Jalapeno M, Capsicum annuumm var. chili. Tulinen paprika. Käytetään tuoreena, säilöttynä, kuivattuna tai keitettynä. Mitä tummemman punainen chili on, sitä tulisempi. Kylvö: sisälle maalis-huhtikuussa tai kasvihuoneeseen touko-kesäkuussa. Kylvösyvyys 0,5 cm. Itää hitaasti, tasainen kastelu ja lannoitus tärkeää. Taimiväli 60 cm, riviväli 80 cm. Satoa saa noin 70 vrk:n kuluttua istutuksesta, kun hedelmät ovat…
Chilipaprika Jamaican Bell on mieto ja erittäin maukas chilipaprika. Sen hedelmät ovat kauniita, kellon muotoisia. Jamaican Bell sopii hienosti ruuanlaittoon tuoreena.
Chilipaprika Poblano Ancho on mieto ja paksulihainen jokamiehen chili. Sen hedelmät ovat syvänvihreät ja se menestyy kasvihuoneessa muiden chilien tapaan.
Serrano on jopa jalapenoa tulisempi chili. Sen kauniit suipot hedelmät sisältävät todella paljon siemeniä, joten kun olet kerran saanut sadon onnistumaan, saat kasvatettua ison sadon omista siemenistä! Kuten kaikki chilit, Serrano tarvitsee tasaisen kosteuden, lämpöä, paljon valoa ja tasaisen lannoituksen.
Joko olet tutustunut fenkoliin? Se sopii etenkin kala- ja äyriäisruokiin, mutta myös keittoihin ja salaatteihin. Fenkolin esikäsittelyksi riittää huuhtominen, mutta toki salaattikäytössä kovimmat osat kannattaa jättää käyttämättä (vrt kiinankaali). Fenkoli on myös vanha lääkerohto: se lievittää nuhaa ja kramppeja ja edistää sekä ruokahalua että ruuansulatusta. Sitä on käytetty yhdessä kamomillan kanssa helpottamaan koliikin oireita. Kaikki osat fenkolista voidaan hyödyntää: siemenet, lehdet, varret ja mukula. .
Kasvata ihanan vihreitä herneenversoja omalla ikkunalla!
Herneenversojen siemenet voidaan kasvattaa joko babyleaf- tai microleafasteelle. Babyleafissa kerätään versot ja syödään nuoret lehdet. Microleafissa kerätään vastaitäneestä versosta sekä lehti että varsi.
Kylvä herneenversojen siemenet multaan ja peitä kevyesti. Pidä kylvös kosteana. Sato on kerättävissä viikossa babyleafina. Käytä raikkaat ja makeat versot leivällä, salaateissa tai keitoissa.