Yksivuotinen yrttikasvi. Anisruoho kukkii valkoisin sarjakukin ja koko kasvi tuoksuu anikselta. Lehtiä voi hyödyntää esim. salaateissa, teesekoituksissa ja kastikkeissa, ja siemenet voidaan käyttää mausteena leivissä, jälkiruuissa ja kakuissa. Kuivattuina siemenet tuoksuvat voimakkaasti ja maistuvat lakritsilta.
KYLVÖ: Anisruoho voidaan kylvää suoraan kasvupaikalle touko-kesäkuussa, kun lämpötila on vähintään +20 astetta. Jos haluat nopeuttaa satoa, voit laittaa sen esikasvamaan huhtikuussa ikkunalle.
Juurisikuri on monivuotinen kukka, joka kasvaa villinä tienvarsilla. Juurisikurin kukat ovat kauniin sinisiä ja kiinni jäykässä varressa. Kukat aukeavat aamulla ja sulkeutuvat yöksi. Juurisikuri on pörriäisten rakastama kukka, ja sitä kannattaakin kylvää puutarhan “villiin” osaan. Sekä kukat että lehdet ovat syötäviä, lehdet parhaimmillaan ennen kukintaa.
Kirveli on yksivuotinen ja runsassatoinen yrtti. Sen maku on makeahko, mausteinen ja muistuttaa jonkin verran anista niin maultaan kuin tuoksultaankin. Hennot lehdet kerätään ennen kukintaa ja ne voidaan hienontaa ja pakastaa talvea varten. Kirveli on erinomainen mauste keittoihin , kastikkeisiin, salaatteihin ja munakkaisiin. Sitä voidaan käyttää myös teeseoksessa. Kirveli viihtyy parhaiten auringossa tai puolivarjossa kosteassa ja humuspitoisessa mullassa.
KYLVÖ: kylvetään avomaalle maalis-toukokuussa, kun lämpötila on vähintään +10 astetta.
Monivuotinen, tunnetaan myös nimellä liperi. Lipstikka on monikäyttöinen yrtti, joka on myös kaunis katsella. Sen varret ovat pitkät ja keltaiset kukat kukkivat loppukesästä. Lipstikkaa voi sanoa täydelliseksi keittoyrtiksi; sen maku on sekoitus ruohosipulia, selleriä ja juuripersiljaa. Sekä lehdet, varret että siemenet ovat käytettävissä ruuanlaittoon. Kuivattuna ja jauhettuna sopii hyvin mm. yrttisuolan mausteeksi. Ja on lipstikassa myös yksi erikoinen piirre: kissat inhoavat sen hajua!
Kissan- eli mirrinminttu (Nepeta faassenii), Catjoy.
Tämä on puutarhan monivuotinen kaunokainen. Mirrinminttu on oikein hoidettuna monivuotinen ja talvenkestävä. Helppohoitoinen; se viihtyy aurinkoisessa ja kuivassa paikassa, ravinneköyhässä mullassa. Kylvöä seuraavina vuosina leikataan lyhyeksi keväällä kasvukauden alussa. Kauden aikana saattaa kukkia uudelleen, jos se leikataan kukinnon jälkeen. Jätä syksyn viimeiset kukinnot varsiin. Kukinto on useimmiten sininen, harvakseltaan on löydetty myös valkoisia mirrinminttuja. Korkeus n. 30 cm.
Mirrinminttu on perhosten ja kimalaisten suosiossa. Se tukahduttaa rikkaruohot tehokkaasti pensasmaisella, matalahkolla kasvustollaan. Kasvi tuoksuu voimakkaasti, ja se on lievästi myrkyllinen. Oikein käsiteltynä vaaraton. Mirrinmintun voi jakaa keväällä tai syksyllä, keväällä sitä voi kasvattaa myös pistokkaista.
ESIKASVATUS: helmi-huhtikuu. Siirrä taimet pihalle, kun lämpötila on vähintään +15 astetta.
Monivuotinen, hyvin talven kestävä yrtti. Oregano viihtyy aurinkoisessa ja humuspitoisessa mullassa, ja sitä voidaan kasvattaa maassa, ruukussa tai parvekelaatikossa. Käytetään tuoreena, kuivattuna ja pakastettuna. Oreganolla on pitkä satokausi, ja sen versoja ja lehtiä voidaan kerätä läpi kauden.
Oregano eli mäkimeirami (Origanum vulgare), ekologisesti viljelty
Pizzan luottokumppani! Oregano on mäkimeiramin yksi alalajeista. Se on monivuotinen ja hyvin Suomen oloissa kestävä yrtti, jota voi käyttää monenlaisten ruokien maustamiseen. Sen varsi lakastuu syksyllä, mutta keväällä se herää nopeasti henkiin. Taimet leikataan keväällä 5-6 cm:n mittaisiksi tyngiksi, jolloin kasvu lähtee nopeasti käyntiin.
Ensimmäiset oreganot esikasvatetaan sisällä. Siemeniä ei peitetä mullalla, ja kylvös tulee kastella tasaisesti vähällä vedellä, jotta se pysyy koko ajan kosteana (mutta ei märkänä!). Oregano viihtyy hyvin myös ruukussa tai parvekelaatikossa, joten voit kasvattaa yrttitarhaa myös parvekkeella tai vaikka keittiön ikkunalla. Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen ja mullan humuspitoista. Satoa voi kerätä koko kasvukauden ajan.
ESIKASVATUS: maaliskuu. Siirrä taimet ulos, kun hallanvaara on ohi.
Persilja on superfoodia parhaimmillaan. Siitä saa c-vitamiinia, folaattia, karoteenia, A-vitamiinia ja rautaa. 45 % persiljasta on valkuaista, loput pääoasiassa hiilihydraatteja. Persiljaa on käytetty myös rohtokasvina: sen sanotaan auttavat reuman hoitoon sekä virtsa- ja kuukautisvaikeuksiin. Voiteena sitä käytetään mustelmien ja turvotusten hoitoon. Persilja on helppo ja kiitollinen kasvatettava. Jos haluat varmistaa seuraavan kevään aikaisen sadon, kylvä persiljaa myöhään kesällä.
Ryhdy Kippari-Kalleksi tai Olgaksi! Pinaatti on kiitollinen kotipuutarhan hyötykasvi: se ei vaadi paljoa kasvualustaltaan, kestää kuivuutta ja aurinonpaistetta mutta myös varjoa, tuottaa satoa ensilumiin saakka ja on taas valmiina seuraavana keväänä.
Rakuuna, venäjänrakuuna (Artemisia dracunculus L.)
Monivuotinen, ranskanserkkuaan (ranskanrakuuna) miedompi yrtti. Venäjänrakuunalla on kapeat lehdet ja pienet kukat, ja se on kestävä ja helppo kasvatettava. Se viihtyy ravinteikkaassa ja humusrikkaassa maassa. Rakuunan versot ja lehdet käytetään tuoreina tai kuivattuina.
ESIKASVATUS: maalis-huhtikuussa. Paina siemenet kevyesti multaan, älä peittele voimakkaasti. Siirrä taimet karaisun kautta ulos, kun lämpötila on vähintään +16 astetta.
Rohtosamettikukkaa kutsutaan myös meksikonrakuunaksi. Se on erittäin hyväntuoksuinen, monivuotinen yrtti ja kesäkukka. Sweet mace tuoksuu anikselta, ja ruokaan sekoitettuna se tuo niihin hienoista lakritsin makua. Sahalaitaisia lehtiä voi käyttää marinaadeissa, kastikkeissa, kalan, kanan ja lampaan kanssa. Niitä käytetään myös jälkiruokiin.
Rohtosamettikukka viihtyy aurinkoisessa, puolivarjoisessa paikassa sekä ravinteisessa ja hyvin lannoitetussa maassa. Se talvehtii sisätiloissa, ja tekee hyvin hoidettuna lehtisatoa ympäri vuoden. Rohtosamettikukka ei saa jäätyä, eli se ei talvehdi ulkona.
ESIKASVATUS: helmi-huhtikuu. Siirrä taimet ulos , kun lämpötila on vähintään + 16 astetta. Voit kasvattaa rohtosamettikukan myös kasvihuoneessa.
Yrttitarhan kestosuosikki. Ruohosipuli on monivuotinen kasvi, joka tekee juuripehkoonsa uuden kasvuston joka vuosi. Staro on hyvin aromaattinen, ja sen voi kasvattaa myös ikkunalaudalla. Tuolloin se tekee satoa koko vuoden.