Miten olisi itse kasvatettu, maistuva parsakaali? Tuore parsakaali sisältää rautaa, A-,C- ja K-vitamiinia, folaattia, kaliumia, kalsiumia, fosforia ja kuitua sekä runsaasti proteniinia – se on siis todellista superfoodia! Parsakaalista on ruuanlaitossa moneksi – wokkaamisesta keittoihin ja gratiiniin.
Marathon on varma- ja runsassatoinen lajike. Se kehittää tiiviin ja pyöreän kerän, josta satoa voi kerätä monta kertaa, sillä sivuversot jatkavat kehittymistä, vaikka pääverso olisi jo kerätty. Parsakaali viihtyy aurinkoisessa paikassa, ja kasvaa parhaiten hieman savisessa, multaisessa ja kuohkeassa mullassa, mutta myös kevyemmissä maalajeissa.
Persiljaa joko inhotaan tai rakastetaan, harvaa se jättää kylmäksi. Terveysominaisuuksien vuoksi sitä pitäisi kaikkien rakastaa, sillä se sisältää runsaasti A- ja C-vitamiineja. rautaa, kalsiumia, fosforia ja magnesiumia. Kuivattuna persiljassa on 45% proteiinia ja loput pääosin hiilihydraattia. Anna siis persiljalle mahdollisuus, niin se pitää huolen hyvinvoinnistasi!
Red Toga on upea, pitkävartinen ja punainen pillisipulilajike. Se on talvenkestävä, ja tuottaa satoa uskollisesti vuodesta toiseen. Talvehtimisen jälkeen se alkaa kasvattaa satoa nnopeasti, sillä se muodostaa jo syksyllä uudet, pienet naatit, jotka jatkavat kasvuaan heti keväällä. Peittäminen nopeuttaa ja varmistaa talvehtimista ja kasvua talvenkin aikana. Pillisipulista voidaan hyödyntää sekä varret että naatit. Se viihtyy auringossa tai puolivarjossa tasaisen kosteassa, hiekkaisessa ja humuspitoisessa mullassa. Pillisipuli kukkii komeasti, ja kylväytyy lisää.
KYLVÖ: saman kesän satoa varten maalis-huhtikuu, seuraavan kevään aikaista satoa varten elokuu.
SATO: keväällä istutetut heinäkuu-syyskuu, elokuussa istutetut toukokuun lopusta lähtien.
Piparminttu on monivuotinen, kaunis ja herkkätunteinen kasvi. Se leviää voimakkaasti juurirönsyistä, mutta rönsyt ovat herkkiä eivätkä pidä maan haraamisesta tai kaivamisesta. Jos piparmintun haluaa säilyttää monivuotisena, sille kannattaa varata puutarhasta ihan oma alue, jossa se saa levittäytyä rauhassa. Emokasvi kuolee useimmiten pois rönsyjen alkaessa tuottaa uutta satoa. Piparmintun lehdet tuoksuvat voimakkaasti, ja se kukkii kauniin kukkasin heinä-elokuussa. Kukat eivät tuota itäviä siemeniä. Istuta piparminttu aurinkoiseen paikkaan kosteaan ja humuspitoiseen multaan. Piparminttu on erinomainen tuoreyrtti, ja kuivattuna se sopii esim. teesekoituksiin.
ESIKASVATUS: maalis-huhtikuu. Siemeniä ei peitetä mullalla. Siirrä taimet ulos, kun lämpötila on vähintään +16 astetta.
Punajuuri Forono yllättää muodollaan: siinä kun punajuuri yleisesti tunnetaan pyöreänä, Forono on pitkulainen. Muuta eroa ei sitten olekaan; Forono on voimakkaanpunainen ja runsassatoinen, kiitollinen viljeltävä. Soveltuu hyvin niin ruuanlaittoon kuin säilöttäväksi – muotonsa vuoksi se on helppo viipaloitava.
Punajuuri Moulin Rouge on pieni, punainen ja kauniin pyöreä punajuuri on yhtä kutsuva kuin nimensä, Moulin Rouge. Lajike sopii erityisen hyvin säilöttäväksi vaikka kokonaisina minipunajuurina.
Ihastuttava kosmoskukka punavalkoisin kukin. . Yksivuotinen. Sopii taustakukaksi kukkapenkkeihin, ja on myös hyvä leikkokukka. Kosmoskukka viihtyy aurinkoisessa tai puolivarjoisessa paikassa hiukan hiekkapitoisessa mullassa.
Yksivuotinen, puolikorkea valkoisin ja vaaleanpunaisin kukin kukkiva lajitelma. Koska kasvilla on korkeutta 50-60 cm, se sopii hyvin kukkapenkin taustakasviksi. Kosmoskukka on hyvä leikkokukka. Nuppuja kehittyy lisää koko kasvukauden, kun muistat nyppiä kuihtuneet kukat pois.
Näyttävän näköinen yksivuotinen kukka, jonka riippuvat kukinnot muistuttavat revonhäntää. Koska kukinnot ovat painavia, kasvi saattaa tarvita tukea. Revonhäntä sopii erittäin hyvin ryhmäkasviksi, amppelikukaksi, parvekeruukkuun ja leikkokukaksi. Sitä voidaan käyttää myös kuivakukkana. Revonhäntä viihtyy aurinkoisessa ja suojaisessa paikassa huokoisessa ja ravinteikkaassa maassa.
ESIKASVATUS: maalis-huhtikuu. Älä hautaa siemeniä syvälle multaan. Revonhäntä tarvitsee runsaasti valoa taimeentumisvaiheessa, joten lisävalo voi olla tarpeen. Kouli taimet omiin ruukkuihinsa, ja siirrä ulos karaisemisen kautta, kun lämpötila on vähintään +15 astetta.
Oletko aina kasvattanut sipulin istukkaista? Mitäpä, jos kokeilisit hoitaa homman alusta loppuun – siemenestä paholaisen hilloksi saakka?
De Brunswick eli Braunschweiger Dunkelblutrote on upean värinen, varastointia hyvin kestävä punasipuli. Sen naatit ovat litteän pyöreitä, keskikokoisia, tummanpunaisia ja erittäin kiinteitä. Sopii erityisen hyvin salaatteihin hyvän makunsa ja kauniin värinsä vuoksi.
Rakuuna, venäjänrakuuna (Artemisia dracunculus L.)
Monivuotinen, ranskanserkkuaan (ranskanrakuuna) miedompi yrtti. Venäjänrakuunalla on kapeat lehdet ja pienet kukat, ja se on kestävä ja helppo kasvatettava. Se viihtyy ravinteikkaassa ja humusrikkaassa maassa. Rakuunan versot ja lehdet käytetään tuoreina tai kuivattuina.
ESIKASVATUS: maalis-huhtikuussa. Paina siemenet kevyesti multaan, älä peittele voimakkaasti. Siirrä taimet karaisun kautta ulos, kun lämpötila on vähintään +16 astetta.
“Äidin kasvimaalla / raparperin alla / sammakolla koti oli kultainen”… Tuttu laulu, ja monelle on tuttu raparperikin. Victoria on Suomen suosituin raparperilajike. Yhä useammin se löytyy mansikan kaverina hillosta, mehusta ja piirakasta. Raakana sitä ei saa syödä- eikä lehtiä millään tavalla valmistettunakaan. Ainoastaan varret käytetään ruuaksi. Niin tuttu kuin raparperi onkin, sen kasvattaminen vaatii jonkin verran kärsivällisyyttä. Komeaa satoa pääsee nimittäin keräämään vasta parin vuoden kuluttua istuttamisesta.
ESIKASVATUS: maalis-huhtikuu.
SATO: kahden vuoden kuluttua ja siitä eteenpäin (monivuotinen)